tisdag 28 april 2015

Om mat

Jag har alltid haft ett komplicerat förhållande till mat. Som barn fick jag ofta höra att jag åt som en mus, eller en fågel. Allteftersom att jag blev äldre så byttes detta ut mot oroade vänner och släktingar som ifrågasatte om jag fick i mig den näring jag behövde, och om jag inte var lite väl smal numera.
Den första tiden efter att jag flyttat hemifrån så frågade mina föräldrar alltid vad jag hade ätit under dagen när vi pratade över telefonen, de märkte det nog inte ens själva.  

När jag var elva år så ville jag bli vegetarian, men fick inte för mina föräldrar, det dröjde tio år tills jag fick min vilja igenom.  Nu till sommaren så har jag varit vegan i fyra år, och att bli vegan var ett av de bästa besluten jag har fattat. Man möter många förutfattade meningar, och frågor som vegan. Den vanligaste är om det inte är jobbigt att äta ute, få i sig protein o.s.v, och nej, det jobbigaste är inte att få i sig protein, eller att äta ute.
Det jobbigaste är all oförståelse man möter, från jobbarkompisar som trycker upp sin lunchkorv i ansiktet på en och säger mm. bacon, från folk som proklamerar "jag älskar kött och äter massor varje dag" i sina försök att provocera fram en reaktion ifrån mig. De gör det gärna när jag äter min egen, djurfria mat. Som om den provocerar dem, och ger dem rätten att bete sig illa.
Tröttsamt, är vad det är. 

När jag är ledig så passar jag gärna på att göra en superfrukost. Nybakat bröd, egengjord hummous, smoothie. Eller som idag, havregrynsgröt med banan, gojibär och sojamjölk, plus knäckebröd med avokado och egengjord juice till.
I julklapp förra året fick jag en råsaftcentrifug, och även om det tog mig ett tag att komma igång med den så är den min nya favoritkökspryl*.
Jag har alltid haft lite svårt för grönsaker (ironiskt nog) men nu kan jag göra juice av dem istället!

Några favoriter hittills: 

2 gröna äpplen + en näve spenat + 10 cm gurka + 5 cm ingefära + 1 citron

Ett paket jordgubbar + 1 rött äpple + 2 apelsiner + ett knippe färsk mynta

Ett paket hallon + 1 rött äpple + 1 apelsin (dagens juice)

*Jag tycker det är problematiskt med detta abnorma hälsofokus som finns i dagens samhälle, där en arbetsgivare kan sätta som krav att man tränar flera gånger i veckan i jobbannonsen, eller ha löneavdrag ifall man inte gör det. 
Dagens fokus ligger mer på att förbättra sin egen kropp och sitt eget leverne än på att förbättra samhället för alla. 
Detta stora fokus på individen och inte kollektivet är en del i försämrad sjukvård när alltfler väljer privata aktörer, när alltfler väljer privat inkomstförsäkring och inte a-kassa. 
För folk vill ju så gärna ha ett bättre liv, och hur kan man klandra dem? 

torsdag 16 april 2015

Långsamma timmar

Det känns som om tiden har saktat ner, som om den tagit ett djupt andetag och håller andan innan den springer iväg. Dagarna går långsamt.

Som tur är så har jag mina tomatplantor att mäta tiden med.
Skillnaden i längd från en vecka till den nästa är rätt enorm i mina ögon. Så allt rullar tiden på.

Min Lavendel har börjat komma upp nu. De tre solrosfröna jag planterade i förra veckan har börjat visa sina nya stjälkar, Oreganon är på gång och mitt köksfönster fylls långsamt av små växande, ätbara gröna ting.

Nu väntar jag bara på att Spenaten och Ringblommorna ska komma upp förgylla balkongen med sin närvaro.

Innan jag vet ordet av är det dags att så Mangold och Squash.
Våren är här!


måndag 13 april 2015

Tröjans år?


För ett par år sedan hade jag en vinter då jag stickade minst fem par i det närmaste identiska sockar. Det gick av bara farten.
Den här gångna vintern har jag stickat två par. Ett par till sambon, och ett par till mig själv. Jag påbörjade ett tredje par, ett par finsockar, gladsockar. Nu, efter flera månader av stagnering har jag slutligen påbörjat socka nummer två.
Men istället för att fortsätta med mitt mönstrade par, så lade jag upp till ett par nya. Jag försöker bli bra på Magic Loop och tänkte sticka det här mönstret. Vi får väl se om det kan bota mina problem med att färdigställa sockar.
Jag drömmer mest om att sticka tröjor just nu. Att min Riddari ska bli klar så att jag kan påbörja nästa.

När jag arbetar söndagseftermiddagar/kvällar så är det väldigt lugnt på mitt jobb, och jag går runt och spanar in stickade kläder. Inspirationen flödar, en flätstickad tröja i ljus tweed, en enfärgad raglantröja, en mönstrad kofta.
Kanske, kanske kan det här bli tröjans år, då även jag kommer ha en imponerande trave tröjor att visa upp vid årets slut.
Min Riddari har enbart ärmarna kvar, och det känns som om jag är lite, lite närmre mitt mål.


torsdag 9 april 2015

Botaniska i april



 Tack och lov för april och tack och lov för solen, för träd och blommor, ormar, fåglar och fräknar.

måndag 6 april 2015

Återvunnen hylla

Äntligen har jag fått en hylla bredvid sängen att ha de böcker som jag läser för stunden i. Snickrade ihop den tillsammans med pappa när jag var hemmahemma under påskhelgen. Träet kommer från ett nattduksbord i furu som jag hade i mitt gamla barnrum och som stått utomhus i något år i väntan på att slängas. Lite vit snickarfärg på det så blev det såhär bra! Ville ha en hylla som Lilly skulle kunna hoppa upp på garderoben från. Det borde hon kunna nu men hon vågar inte riktigt, trots utplacerat godis.

För stunden läser jag alltså 'Richard's Bicycle Book' (notera islandströjan!) och Valerie Solanas 'SCUM-manifest' som är helt vansinnigt.


torsdag 2 april 2015

Recept: Grytbröd

På min lediga tisdag förra veckan passade jag på att baka ett bröd jag länge velat prova, nämligen grytbrödet! Jag har haft receptet uppskrivet i en anteckning på datorn ett tag nu, och när min mamma gav mig sin gamla 70-tals gryta så fick jag den sista ingrediensen.

Dag 1: Blanda följande ingredienser i en bunke, plasta över och låt jäsa i rumstemperatur till nästa morgon.

7dl mjöl (jag använde mig av vetemjöl till bröd ett, och 5dl dinkelmjöl + 2 dl grahamsmjöl till bröd två)

0,5 tsk torrjäst

Ett knippe salt

3,5 dl vatten

Till bröd ett använde jag även 1 dl riven vegansk ost, men man kan smaksätta brödet med lite vad man vill.

Dag 2: Sätt ugnen på 230 grader Celsius.

När ugnen är uppvärmd ställer du in en gryta/ugnsfast form med lock, låt den stå där inne i 30 min. Under tiden brukar jag låta den mycket kletiga degen vila i en väl inmjölad kökshandduk.
När grytan är klar tas den ut, och degen läggs i, sedan får den stå inne i ugnen under lock i ytterligare 30 minuter.
Efter dess ska den stå där ytterligare en stund, men utan lock, ca 10 minuter borde räcka till.
Men då alla ugnar är individuella så kan det vara bra att hålla ett öga på brödet så att det inte bränns vid. Som belöning för den långa jäsningen får du ett snyggt och gott bröd, helt utan knådning.