fredag 24 juli 2015

Norrlandsdröm och självbevattning

När detta publiceras är jag på en semester som jag har längtat efter hela våren. En biltur upp i Sverige med stopp i Rättvik och Vilhelmina för att landa i Ammarnäs där jag och sällskapet ska rida islandshäst i tre dagar på fjället. På vägen hem stannar vi i Arvidsjaur och Sundsvall. Det ska bli underbart att vistas i glesbygd, med djur och i fjällmiljö. Sist jag åkte till Norrland blev jag helt besatt och ville flytta till typ Umeå omedelbart. Det kändes som ett annat lugn och en tillvaro bortom prestationskraven och livsstilshetsen i storstan. Jag kunde bara vara. Vi får se om den känslan återkommer nu.

För att hålla växterna vid liv när jag är borta, särskilt tomatplantan som är i stort behov av dryck, har jag fixat en liten anordning med en petflaska. Såhär gör man: 

1. Såga ett hål i botten på en petflaska med en kniv.
2. Sätt på korken och fyll flaskan med vatten. Stick ner toppen på flaskan i krukan så att den står stabilt.
3. Dränk ett bomullssnöre i vatten. Knyt sedan fast det i en liten sten som du ploppar ned i flaskan. Dra snöret från botten av flaskan upp över kanten och ned i rötterna på plantan.
4. Vattna plantan ordentligt. 

Bomullssnöret ska fungera som en veke som drar vattnet till flaskan. Jag har testat andra metoder för självbevattning men detta sätt har fungerat bäst hittills.

Hör snart!

2 kommentarer:

  1. Så himla smart! Måste testas snarast!

    SvaraRadera
  2. Hehe ja, men bara för att jag skrev om det så funkade det asdåligt den här gången (tomaten överlevde tack och lov ändå). Tror man måste ha ett tjockare garn än jag hade för att det inte ska torka ut.

    SvaraRadera