lördag 11 juli 2015

En bok om

När jag var yngre var jag något av en bokmal, jag plöjde böcker, flera i månaden. Under sommarloven satt jag helst inne, eller i skuggan utomhus med en bok fastklistrad framför ansiktet. Detta höll i sig fram tills jag fyllde tjugo, ungefär, och jag slutade läsa. Helt.
Jag misstänker att det var kombinationen av universitetsstudier med tillhörande kurslitteratur och mitt dansande i utkanten av en utmattningsdepression som var orsaken.


Trots att jag nu har hunnit fylla tjugosex har jag fortfarande inte riktigt kommit in i min läsning igen, men den här sommaren ska det bli ändring på det har jag tänkt.
Det tar mig minst en halvtimme med spårvagn att åka till mitt jobb, vilket ger mig rätt bra med lästid per vecka.

Hittills har jag hunnit läsa ut tre böcker;
Hatet: en bok om antifeminism av Maria Sveland
Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt av Katarina Wennstam
Den dag jag blir fri: en bok om Katarina Taikon av Lawen Mohtadi

Jag tyckte bra om dem alla tre, även om Flickan och skulden har en del år på nacken och våldtäktslagstiftningen har ändrats en del sedan den kom ut, så är den ändå en plågsam påminnare om hur lite vår lagstiftning och samhällets syn på våldtäktsoffer ändå, trots att tio år har gått, har förändrats.

Hatet var ungefär vad jag hade väntat mig i läsväg, inte så mycket ny och omvälvande fakta, men om man inte sedan tidigare är insatt i det kvinnohat som finns i vårt patriarkala samhälle så tycker jag definitivt att man ska läsa den.

En av få fördelar med att vara sjukskriven med luftvägsinfektion är att man har mycket tid över till läsning och stickning. Den dag jag blir fri läste jag således precis ut, och den är en bok som alla borde läsa, för att få lite insikt om hur romerna har behandlats genom åren, och inte minst för att lära känna en sjukt häftig och inspirerande kvinna.

Härnäst på min läslista står Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson, jag har hört mycket gott om henne från personer som har läst hennes andra böcker, jag brukar sällan läsa skönlitterära böcker, men jag har ändå stora förväntningar på den här.

1 kommentar:

  1. "Jag heter inte Miriam" har jag också hört mycket gott om och är sugen på att läsa, ska bli kul att höra vad du tycker.

    SvaraRadera