tisdag 28 april 2015

Om mat

Jag har alltid haft ett komplicerat förhållande till mat. Som barn fick jag ofta höra att jag åt som en mus, eller en fågel. Allteftersom att jag blev äldre så byttes detta ut mot oroade vänner och släktingar som ifrågasatte om jag fick i mig den näring jag behövde, och om jag inte var lite väl smal numera.
Den första tiden efter att jag flyttat hemifrån så frågade mina föräldrar alltid vad jag hade ätit under dagen när vi pratade över telefonen, de märkte det nog inte ens själva.  

När jag var elva år så ville jag bli vegetarian, men fick inte för mina föräldrar, det dröjde tio år tills jag fick min vilja igenom.  Nu till sommaren så har jag varit vegan i fyra år, och att bli vegan var ett av de bästa besluten jag har fattat. Man möter många förutfattade meningar, och frågor som vegan. Den vanligaste är om det inte är jobbigt att äta ute, få i sig protein o.s.v, och nej, det jobbigaste är inte att få i sig protein, eller att äta ute.
Det jobbigaste är all oförståelse man möter, från jobbarkompisar som trycker upp sin lunchkorv i ansiktet på en och säger mm. bacon, från folk som proklamerar "jag älskar kött och äter massor varje dag" i sina försök att provocera fram en reaktion ifrån mig. De gör det gärna när jag äter min egen, djurfria mat. Som om den provocerar dem, och ger dem rätten att bete sig illa.
Tröttsamt, är vad det är. 

När jag är ledig så passar jag gärna på att göra en superfrukost. Nybakat bröd, egengjord hummous, smoothie. Eller som idag, havregrynsgröt med banan, gojibär och sojamjölk, plus knäckebröd med avokado och egengjord juice till.
I julklapp förra året fick jag en råsaftcentrifug, och även om det tog mig ett tag att komma igång med den så är den min nya favoritkökspryl*.
Jag har alltid haft lite svårt för grönsaker (ironiskt nog) men nu kan jag göra juice av dem istället!

Några favoriter hittills: 

2 gröna äpplen + en näve spenat + 10 cm gurka + 5 cm ingefära + 1 citron

Ett paket jordgubbar + 1 rött äpple + 2 apelsiner + ett knippe färsk mynta

Ett paket hallon + 1 rött äpple + 1 apelsin (dagens juice)

*Jag tycker det är problematiskt med detta abnorma hälsofokus som finns i dagens samhälle, där en arbetsgivare kan sätta som krav att man tränar flera gånger i veckan i jobbannonsen, eller ha löneavdrag ifall man inte gör det. 
Dagens fokus ligger mer på att förbättra sin egen kropp och sitt eget leverne än på att förbättra samhället för alla. 
Detta stora fokus på individen och inte kollektivet är en del i försämrad sjukvård när alltfler väljer privata aktörer, när alltfler väljer privat inkomstförsäkring och inte a-kassa. 
För folk vill ju så gärna ha ett bättre liv, och hur kan man klandra dem? 

1 kommentar: