tisdag 15 mars 2016

Siri och filtmakeriet

I förra veckan lossnade fästet mellan vajern och stickan på den rundsticka jag stickar min Pop Spots med, trots idogt tejpande håller den inte ihop och maskorna ramlar av (duh) när den hela tiden lossnar. Det hela slutade med att jag repade upp spetskanten och satte resten av maskorna på en annan rundsticka fram tills dess att jag får tillfälle till att köpa en ny vajer.

Detta har dock gynnat mina andra något missgynnade projekt, och jag har plockat upp Sirikoftan igen. Jag är nu framme vid avdelningen för ärmarna, och än så länge ser det bra ut.
För två veckor sedan köpte jag in lite mer av det garn som jag virkar en filt av. Jag har tidigare virkat tre mormorsrutefiltar i olika stil, och det här garnet var på väg att bli en fjärde när jag hittade mönstret Sunny Spread och genast kände att garnet hade ett annat öde. Tänk er att rutorna runt rundlarna kommer gå i en ljust ljusgrå eller beige nyans. Jag är långt ifrån färdig med mängden rundlar som kommer krävas, men det är skönt att ha ett litet virkprojekt vid sidan av, och filtar kan man ju aldrig ha för många av. Även om nästa filt troligtvis kommer bli av den stickade sorten.

söndag 13 mars 2016

En Göteborgsgrå helg

Det har varit en ovanligt grå helg med tanke på att den här veckan annars har varit den första där man verkligen har kunnat känna att våren är på väg. Katterna som har njutit av solskenet på  balkongen den här veckan har vägrat gå ut. Jag klandrar dem inte.
En vecka efter den första sådden har faktiskt alla frön börjat ta sig upp. Gurkskotten har jag planterat om idag, men det råder stor brist på krukor i lämplig storlek, och numera är det också brist på jord. Som tur är behöver tomatskotten inte planteras om riktigt än, och chilin kom upp först i förrgår och är än så länge ett litet miniskott.
Den här helgen har varit lugn, och jag har spenderat den med att dricka kaffe, läsa, spinna garn, dricka ännu mer kaffe, sticka och baka. En perfekt helg i mina ögon. Till nästa helg hoppas jag på vårsol, fågelkvitter och skogspromenader.

fredag 11 mars 2016

Spinning Jennie



Fick Jennie att visa mig hur hon spinner sitt garn. Måste kanske skaffa en egen snart för det ser så roligt ut.

onsdag 9 mars 2016

På garnfronten en del nytt

För ett par år sedan gick jag en keramikkurs varje fredag, varje vecka hade någon med sig fika, och vid ett tillfälle hade en av kursdeltagarna med sig plommonsylt och kex. Jag hade aldrig ätit plommonsylt tidigare och blev smått överförtjust, nästan som besatt. För varje matbutik jag gick in i granskade jag noggrant sylthyllan i min jakt på plommonsylt. Jag har fortfarande inte hittat en enda butik i Göteborg som säljer plommonsylt. Som tur är så är plommonsylt löjligt enkelt att göra själv.
Till en rätt stor burk plommonsylt gick det åt tio mogna blåröda plommon, ett par teskedar vaniljsocker och ca 3dl syltsocker, jag är osäker på den exakta mängden då jag helt sonika hällde i det som fanns kvar efter mitt senaste syltkok.
Börja med att kärna ur och skala plommon, skär dem sedan i småbitar.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsockret och vaniljsockret och låt alltihop koka upp under omrörning. Låt koka ett par minuter tills fruktbitarna har lösts upp. Ta av från värmen och skumma av noggrant. Glöm inte bort att sterilisera syltburken, jag lät min burk stå i ugnen i tio minuter på 100 grader.
Ett smart sätt att ta tillvara på restprodukter som annars bara skulle slängts bort, eller i bästa fall blivit kompost är att färga med dem. I det här fallet använde jag mig av plommonskalen från tio plommon. Garnet hade jag betat med vinäger innan då jag hade läst i en av mina böcker om växtfärgning att det skulle förstärka den röda färgen.
Färgen fick inte riktigt det djup jag hade hoppats på, och blev aningen blaskig så jag hällde upp garnet och det av färgbadet som fick plats i en stor glasburk. För att tillsätta lite extra färg hällde jag i ca 2 matskedar mald gurkmeja.
Efter en vecka i vårt köksfönster var det dags för garnet att komma upp ur sitt bad, jag sköljde ur det och hängde upp det på tork.  Resultatet blev kanske inte riktigt vad jag hade hoppats på, men jag har ändå lärt mig att färgen inte blir bra om jag försöker färga 100 g ljusgrått garn med tio plommonskal.
 Spinningen går det bättre för, och jag har precis spunnit klart den sista halvan av det som ingick i ett prova på paket jag beställde. Det gråa nystanet är mitt första handspunna garn, och det vita nystanet är mitt andra handspunna garn. Det vita är betydligt tunnare och jämnare än det gråa, och min nästa utmaning blir att spinna så jämnt som möjligt, så att jag kan få en så jämn slutprodukt som möjligt.
Bägge mina två första nystan är på ca 50 g vardera, och jag har haft svårt att bestämma mig för vad jag ska göra med dem tills jag såg ett par superfina virkade korgar på Pinterest härom dan där de har använt ett tjockt garn för basen, och ett tunnare för kanterna. Jag tror det kan bli bra.

söndag 6 mars 2016

Söndagsstillhet

Igår sådde jag årets första frön, och nu väntar gurka, tomat och chili på att växa upp ur jorden. Jag har jobbat extra långa dagar på jobbet den här veckan för att kompensera då jag jobbade lördag, och jag har varit lite stressad över att inte hinna så mina frön i tid, men nu känns det som om en tyngd har lyft från mitt bröst.
Odlingen är ju något som jag gör för att jag dels tycker att det är roligt, och dels för att jag bär på en dröm om att en dag vara självhushållande, och att lära mig vad som bör sås när är ju en del av det. Med det sagt känns det ändå rätt dumt att stressa upp sig över ett par frön som ska sås.
Idag har vädret ignorerat min vårlängtan, och det har istället fallit ett mestadels snöblandat regn hela dagen. Som kompensation för det högst bristfälliga vädret bestämde jag mig för att baka en kaka, eftersom att vi hade betydligt mindre mjöl hemma än vad jag trodde drygade jag ut med grahamsmjöl, vilket visade sig resultera i en oväntat god och saftig kaka.
Perfekt till dagens filmtittande med tillhörande stickning. Min Pop Spots sjal är snart klar och jag håller som bäst på att räkna ut hur många maskor jag behöver för att sticka den spetskant jag tänkt byta ut originalet mot.
Sockerkakan baserade jag på grundreceptet från boken Sockerkakor av Mia Öhrn och Claes Karlsson, med mina modifieringar blev receptet följande;

75 g mjölkfritt margarin
2 dl dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
9 msk aquafaba (kikärtsspad)
2 dl strösocker
1,5 dl sojamjölk
100 g mörk choklad
Mjölkfritt margarin + ströbröd till formen

Börja med att smälta margarinet, vispa aquafaba och socker tills det blir vitt och pösigt. Blanda ihop alla torra ingredienser, vispa ner dem tillsammans med mjölblandningen, margarinet och aquafaba/sockerblandningen till en slät smet. Hacka chokladen i bitar och vänd ner dem i smeten. Grädda på nedersta falsen på 175 grader i ca 40 minuter. Stjälp upp kakan på en tallrik, låt svalna en stund innan du lossar på formen.
Avnjutes gärna ihop med en kopp kaffe med en skvätt av Oatlys iKaffe i.

lördag 5 mars 2016

Gammalt > nytt





Hittade denna pärla på Myrorna Hornsgatan för 80 kronor, vilket var precis den studiemotivation jag behövde.

Och våra pelargoner håller helt på att ta över världen.