lördag 21 februari 2015

Recept: Hummous


Hummous, veganens bästa vän, denna fantastiska kikärtsröra med lika många stavningar som sätt att tillaga den på. De flesta har sina egna ingredienser, och även om jag alltid höftar när det gäller mängden av de olika ingredienserna, så använder jag i alla fall alltid samma. På alla hjärtans dag lyckades jag bryta tån, vilket har resulterat i en del extra dagar här hemma, för att göra det lite trevligare så passade jag på att göra hummous.


Du behöver:

Kikärtor
Persilja
Citronjuice
Olivolja eller sesamolja
Tahini (kan uteslutas)
Vitlök
Peppar
Salt

Kannmixer eller stavmixer

Jag brukar använda en tetrapak av Zetas ekologiska kikärtor, men det funkar också att koka sina egna kikärtor. Grundregeln är att 1dl torkade kikärtor = 3dl kokta.
Låt kikärtorna rinna av och häll dem sedan i en bra bunke, eftersom att jag använder stavmixer till hummous så gillar jag att mosa till kikärtorna lite innan jag mixar, så att de inte spritter iväg över hela köket.
Riv ner lite persilja; jag brukar ta en eller två nävar, 1-2 tsk tahini, ca 1/2 dl citronjuice, vitlök, salt och peppar efter tycke och smak, samt olivolja till önskad konsistens.
Mixa alltihopa till en fin röra, ät på knäckebröd, till middagen, eller om du har hummous över, forma till biffar, rulla i ströbröd och tillaga i ugnen till kikärtsbiffar.

2 kommentarer: