söndag 13 mars 2011

Feminist - javisst!

Satt igår och såg på dessa två dokumentärer på svt play. Och det skrämmer mig att se kvinnor som är nöjda med dagens situation, och som är rädda för att kalla sig för feminister. Nu har kampen för kvinnors rättigheter varit en del av min uppfostran, jag blev uppmuntrad till att läsa feministisk litteratur som tolvåring och det har kanske haft en stark påverkan. Men hur kan någon kvinna idag vara nöjd med att ha en lön som är lägre än vad en man med samma arbetsuppgifter får? Det är i dagens samhälle inte enbart mannen som försörjer en familj, många kvinnor delar inte heller sin ekonomi med en man, de inbyggda löneskillnaderna fyller ingen funktion. Är det inte på tiden att vi ändrar felet i systemet som skapar den här sortens klyftor? Är det inte på tiden att vi börjar betrakta människor som individer, och inte som olika kön? Som Donna Harraway skriver så blir allting kvinnor gör bedömt utifrån deras kön, och eftersom att mannen är normen i dagens samhälle så kan det kvinnor skapar inte bli annat än fel då det inte är skapat av en man. I dagens synsätt så kan kvinnor inte vara objektiva då vi inte är män, och alltså blir allting vi gör påverkat av vårat kön. Men jag är en person, inte enbart en kropp. Man kan ju tycka att det är konstigt att inte också mannen bedöms utifrån sitt kön, men så lever vi också i ett patriarkat, så länge som ett kön är normen för alla människor (av alla kön) så kan vi inte bli helt jämställda. I krig världen över används våldtäkt som ett vapen, men det är ett vapen riktat (främst) mot kvinnan. I "Dokument Utifrån - Wallströms Resolution" konstateras att det numera är farligare att vara kvinna i ett krig än vad det är att vara soldat. Samtidigt sitter vissa (som kallar sig själva feminister) och är nöjda med dagens samhälle och den jämställdhet som vi hittills har åstadkommit. Jag kan inte låta bli att bli provocerad. Vad hände med solidaritet? Vi kan inte nöja oss med ett samhälle där våldtäkt förekommer, där kvinnor får lägre löner pga sitt kön, eller där kvinnor ständigt blir förknippade med sitt kön i första hand och sin personlighet i andra hand. Jag är oerhört tacksam för de tidigare generationer som har kämpat så att jag idag kan gå och rösta, studera på universitetet och bestämma över mitt eget liv som en fri och myndig individ. Men jag är inte nöjd, det är dags för kampen att fortsätta så att kommande generationer inte behöver plågas av våldtäkt och lägre löner enbart pga samhällets könstrukturer och synen på mannen som normen. Jag är feminist, och jag är stolt över det.

2 kommentarer:

  1. Amen sister! Såg också den dokumentären om Wallström, fy fan vad den var hemsk. Men samtidigt lite hycklande. För det var som att den ville påskina att nu jävlar skulle det bli ändring på saker för nu är Wallström med i leken och nu har alla (återigen) skrivit under ett papper. Men sen då?

    SvaraRadera
  2. Jag vet, ett papper löser inga problem, och stoppar i praktiken inga våldtäkter. Det är därför jag blir så arg när jag hör att det finns de som är nöjda med dagens samhälle, hur kan någon vara nöjd så länge som våldtäkt förekommer?

    SvaraRadera