måndag 7 december 2015

Shibori och kallfärgning

Innan jag började växtfärga i höstas så var jag ändå toksugen på att färga något. Efter att ha inspirerats av shiboritekniken på instagram så svängde jag förbi panduro och köpte gul batikfärg.
Jag valde att pröva mig fram på två vita örngott i ekologisk bomull.
Tanken var att jag skulle utveckla mitt färgande till flera färger och kanske börja färga även annat, men istället tog växtfärgandet över. Shibori är ju en teknik som förvisso kan användas även med växtfärg, men då jag mest färgar garn så blir det lite svårt.

En snabb googling gav mig den här tutorialen och jag tycker att den är väldigt grundlig och bra. Jag färgade i min skurhink inställd i duschkabinen (som skydd mot eventuella nyfikna kattsabotörer) vilket gick bra, men det var kanske inte helt optimalt. Numera har jag ju en färgkastrull som jag använder, vilket är betydligt smidigare.
Mitt första örngott är färgat med Kumo tekniken, där jag helt enkelt har dragit ihop tyget i små stycken, knutit tråd runt om, och sedan har fortsatt tills det inte funnits tyg kvar att binda om.
Till det andra örngottet använde jag mig av Itajime tekniken. Jag vek ihop örngottet enligt instruktionerna i tutorialen, sedan klippte jag till två kartongbitar i lämplig storlek, placerade en på vardera sida av det hopvikta örngottet, och band fast det med tråd.
Efter att ha färgat mina två första härvor garn blev jag sugen på att göra en kallare färg. Efter att ha läst på lite så valde jag att göra en kallfärgning med blötläggningsvattnet från svarta bönor. Garnet är ett vitt tvåtrådigt ullgarn från svarta fåret som jag har alunbetat. 
Jag minns inte exakt hur mycket bönor jag blötlade, men jag tog det som fanns kvar i min bönburk, ca 1 cup (enligt min måttkanna med amerikanska mått). 
Dagen efter silade jag bort bönorna (som kokades upp och blev till flera dagars middag, 1 del torkade bönor blir ungefär 3 delar färdigkokta bönor) jag tryckte ner mitt garn i en stor glasburk och fyllde på med bönvattnet. Då garnet inte blev helt täckt av blötläggningsvattnet fyllde jag på med vanligt kranvatten tills allt garn blivit täckt. 
Burken ställdes i ett soligt (novembersoligt) fönster ett par dagar, och resultatet ses här nedan. Jag är extremt nöjd med resultatet! 

5 kommentarer:

  1. Asså jag är så imponerad! Så jävla snyggt (både garnet och kuddarna)! Blir jäkligt sugen på att färga själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen himla roligt, och rätt enkelt egentligen. Vi kan färga tillsammans när du är åter i stan :)

      Radera
  2. Otroligt fin färg du fick av bönvattnet. Men hur blev hållbarheten på färgerna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hållbarheten på det bönvattenfärgade garnet är väldigt bra, jag har förvisso inte stickat något av det ännu, men än så länge har färgen hållit. Jag misstänker att en uppdatering kommer när jag väl har hunnit sticka och sedermera tvätta det stickade plagget :)

      Radera
  3. Otroligt fin färg du fick av bönvattnet. Men hur blev hållbarheten på färgerna?

    SvaraRadera